Leijahiihto - Snowkite

Leijahiihto on leijalautailun  talvimuoto. Leijahiihdossa liikutaan vapaasti tuulen voimalla vetoleijan vetämänä laskettelu-/telemarksuksilla, lumilaudalla tai luistimilla.

Kovalla lumisella pinnalla pääsee  harrastamaan jo kevyessäkin tuulessa ja jopa vain 2-3m/s riittää  liikkumiseen. Yleisimmin talvella käytetyt leijat ovat 4-14m2 kokoisia  riippuen harrastajan taidoista, painosta ja tuulen voimakkuudesta. Hyvin kevyillä tuulilla voidaan käyttää 15-18m2 pumpattavia tai jopa 21m2 patjaleijoja.

Leijan avulla pystyy luovimaan vastatuuleen, joten retkiltä pääsee helposti myös takaisin lähtöpaikkaan.

Laji sisältää riskejä, jotka  tietämällä ja ne huomioonottamalla laji on turvallinen niin itselle kuin muillekin ulkonaliikkujille. Parhaiten riskit ja oikeat tavat käyttää  välineitä oppii kurssilla, jolla pääsee turvallisesti ja tehokkaasti  uuden harrastuksen alkuun.

Leijalautailu - Kiteboarding

Leijalautailu on vedessä surffaamista leijan voimalla. Leijalautailun kehitys alkoi stunteista  vesisuksilla leijan vetämänä ja on siitä kehittynyt nykyiseen muotoonsa. Vesisukset on onneksi unohdettu ja siirrytty paljon toimivampaan  leijalautaan, joka tarjoaa mm. helpomman kääntyvyyden, luovimiskyvyn ja toimii kevyemmällä leijan vedolla.

Vedessä harrastettaessa tarvitaan  hieman enemmän tuulta  kuin talvella, koska leijasta pitää löytyä vetoa saamaan helposti vauhti, jossa lauta plaanaa veden pinnalla.

Vesillä voidaan myös ajaa hieman  turvallisemmin kovemmissa tuulissa ja uskalletaan tehdä korkeampia  hyppyjä ja hurjempia temppuja kuin talvella, koska vesi on jäätä pehmeämpi elementti kaaduttaessa.

Harrastuspaikat

Talvisin leijahiihtoa voi  harrastaa lähes kaikkialla, mistä löytyy esteetöntä maastoa ja tarpeeksi tilaa tuulelle tuulla vapaasti. Yleisesti hyviä paikkoja, joissa myös  eniten harrastajia näkee, ovat tuhansien järvien ja meren jää.

Uskomattomia kokemuksia ja  lisähaastetta korkeuseroineen tarjoavat pohjoisen puuttomat lakeudet ja  tunturit. Hyviä paikkoja löytyy Ylläkseltä, Saariselältä, Pallakselta ja Kilpisjärven seudulta.

Kesällä tilavan vesialueen lisäksi tarvitaan ranta, jossa on tuulessa kylliksi tilaa  leijan turvalliseen nostoon, laskuun ja helppoon vesille siirtymiseen.  Parhaita paikkoja Suomessa on mm. Porin Yyteri, Hanko ja Lohtaja.

Välineet

Harrastamiseen tarvitaan leija,  lauta/sukset, trapetsi ja vähintäänkin suojaavan kypärän käyttämistä  suositellaan, koska vetoleijat eivät ole leikkikaluja.

Vetoleijat ovat leijalautailuun tehtyjä noin 4-21m2 kokoisia leijoja, joita on  kolmentyyppisiä ns. pumpattava, avoin patjaleija ja suljettu  patjaleija. Näistä pumpattava ja suljettu patjaleija soveltuvat vesille, maa- ja talvikäyttöön. Avoimet patjaleijat on suunniteltu maa- ja  talvikäyttöön ja niitä ei voi käyttää vesillä, koska pudotessaan veteen  niitä ei voi enää uudelleen nostaa ilmaan.

Jokaisella leijatyypillä on omat  kannattajansa, koska jokainen haluaa leijalta juuri tiettyjä  ominaisuuksia. Useimmat kesäharrastajat käyttävät pumpattavia ja  pelkästään talvella harrastavat lähinnä patjaleijoja. Pumpattavia on  pidetty suorituskykyisimpinä ja patjaleijoja taas helpompina käyttää  etenkin talvella, mutta erot ovat kaventuneet selvästi viime vuosina. Lisäksi erityisesti erittäin kevyellä kelillä suuri 15-21m2 suljettu patjaleija on saavuttanut suosiota. Vasta viime aikoina pumpattavat leijat ovat niitä saavuttaneet hieman kevyen kelin ominaisuuksissa.

Leijaa ohjataan puomilla, josta  menee leijaan 4 tai 5 20-27m narua, joista yksikin kestää satojen  kilojen vedon katkeamatta. Puomin ja narujen yhteyteen kuuluu myös  tehonsäätö, jolla voidaan jonkin verran vaikuttaa leijan vetoon ja näiin leijaa voidaan käyttää laajemmalla tuulialueella.

Leijan vetoa ei voi pitää  pelkästään käsivoimilla vaan siksi käytetään trapetsia, jonka koukkuun  suurin osa leijan vedosta tulee ja oma paino toimii vastavoimana.

Talvella suksiksi käyvät tavalliset laskettelu- tai telemarksukset ja laudaksi tavallinen lumilauta. Markkinoilla on myös erikoislautoja, jotka on tehty leijalautailuun. Kesällä käytetään erityisesti leijalautailuun  suunniteltuja lautoja.

Suojavarusteina käytetään kypärää kesällä ja talvella. Kesällä varusteisiin kuuluvat kelluntaliivit ja  märkä- tai kuivapuku kylmää vastaan. Talvella suositellaan myös  käytettävän selkäpanssaria ja suojahousuja, joita on tehty mm. lumilautailuun.

Kenelle

Leijahiihto on  kaikenikäisten ja kokoisten laji eikä vaadi harrastajan fysiikalta  normaalia terveyttä enempää. Suomessa harrastajien ikähaitari on kouluikäisistä eläkeläisiin. Omien kykyjen mukaan harrastamalla ja  muut huomioimalla leijahiihto on turvallinen harrastus kaikille